Kotiniemen valtion uudet säännöt

 

Hyväksytyt silmäsuojaimet

Pelissä suositellaan käytettäväksi kokonaan kasvot peittäviä turvallisia ritilä- tai muovilinssimaskeja. Pelkkiä silmäsuojaimia (+ hammassuojia) voi käyttää ainoastaan täysin omalla vastuullaan tai vanhempien luvalla, jolloin asia tulee ilmetä lupalapusta! Tällaisissa tapauksissa katkenneita hampaita tai kasvojen alueen muita vammoja ei korvaa järjestäjän vastuuvakuutus.

Vastuu

Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään. Alaikäisten kohdalla vastuu on viime kädessä heidän vanhemmillaan. Rikkomistaan tavaroistaan ja aiheuttamistaan muista vahingoista jokainen on henkilökohtaisesti korvausvelvollinen.

Pelin järjestäjän vastuuvakuutus ei kata yksittäisten pelaajien varustevahinkoja tai tapaturmia, kuin ainoastaan jos kyseessä on järjestäjän tahallisesta laiminlyönnistä johtuva tapaturma. Vakuutusyhtiö Fennian juristi selvittää ja päättää asian.

Alkoholi ja huumausaineet

Pelialueella ei saa olla päihtyneenä, eikä huumausaineen vaikutuksen alaisena. Lääkärin reseptillä määräämät lääkkeet eivät ole Suomen lain mukaan huumausaineita. ”Katuapteekista” hankitut PKV-lääkkeet tai huumausainereseptin vaatimat lääkkeet yms. luokitellaan huumausaineiksi.

Tulenteko/yöpyminen

Avotulenteko luvatta on ehdottomasti kielletty. Tulentekijä on vastuussa yöpymispaikan avotulen vahtimisesta ja mahdollisista vahingoista. Mikäli yövyt ja tarvitset avotulta ruoan laittoon tai lämmittelyyn, niin tulee asiasta kertoa pelinjohdolle.

Pelialueella saa yöpyä, jokaisen täytyy kuitenkin huomioida muut yöpyjät eli hiljaisuus on majoitusalueella klo 24-06.

Ilmoittautuminen/peruutukset

Peleihin ilmoittaudutaan vain ohjeiden mukaan sivuillamme olevalla lomakkeella! Tämä löytyy etusivun alaosasta.

Tiimit ilmoittautuvat yhdessä ja maksavat yhdessä ohjeiden mukaan. Mikäli haluat pelata jonkun kanssa yhdessä samassa ryhmässä niin ilmoittaudutte yhdessä ja maksatte myös yhdessä pelimaksun.

Peruutukset on tehtävä eräpäivään mennessä, muuten vaan pätevän syyn kuten esim. sairastumisen perusteella.

Mikäli joudut perumaan peliin tulosi eräpäivän jälkeen pätevän syyn takia niin pelimaksu hyvitetään takaisin sopimalla asiasta aina asianomaisen henkilön kanssa. Pelimaksua ei palauteta mikäli peruutuksen syy ei ole ollut pätevä (kuten esim. ”ei vaan huvittanut lähteä”, ”satoi vettä”, ”eksyttiin matkalla”, ”ei ollut kyytiä/kuski kännissä” tai ”tuli vaan parempaa menoa” jne).

Palautteen antaminen

Palautetta voi antaa suullisesti ja kirjallisena pelipaikalla, foorumilla sekä sähköpostitse (info[at]kotiniemenvaltio.com). Lomakkeita on jaossa offarilla ja ne voi täytettyään laittaa niille varattuun paikkaan nimettömänä.

Lupalappu

Jokainen alaikäinen tuo mukanaan vanhempansa allekirjoittaman lupalapun. Tulostettava uusi malli löytyy sivuiltamme. Sitä on käytettävä jatkossa!
Tässä uusi lupalappu.

Asenne

Airsoft on vain peliä ja tarkoitus on pitää hauskaa. Turha huutelu ja riidanhaastaminen eivät kuulu asiaan. Epäasiallisesti ja/tai aggressiivisesti käyttäytyvät suljetaan pelistä/ peleistä. Pelin aikana saa huutaa ja kirota, kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin (siis ei haukuta homoksi, neekeriksi, läskiksi tms). Pelin teemaan sopiva uhoaminen ja taisteluhengen kohottaminen sekä vastapuolen pilkkaaminen on sallittua.

Väkivalta/uhkaaminen/liikenteenohjaus/ilkivalta/ulkopuolisten häirintä

Väkivalta tai laiton uhkaaminen on ehdottomasti kielletty peleissämme. Pelipäivänä tien varrelle voi olla liikenteenohjaajia, joiden ohjeita on noudatettava.

Väkivallalla uhkaaminen tai väkivaltainen toiminta pelaajia, järjestäjiä tai muita pelialueella olevia henkilöitä kohtaan johtaa ikuiseen porttikieltoon. Kaikki laittomat uhkaukset tai väkivaltainen käytös johtavat rikosilmoitukseen.

Pelialueen rakenteita ei saa rikkoa tai siirtää, ellei pelijohto ole antanut tätä tehtäväksi. Pienimuotoista rakenteiden muokkausta saa harjoittaa kunhan vahinko ei ole pysyvää (esimerkiksi pressuseinän aukileikkaaminen ei ole sallittua).

Viritykset / virirajat

Aseiden viritykset on pidettävä järkevällä tasolla eli suositellaan aseiden pitämistä ”tehdastasoisina”.

Virirajat:

Sarjatuliaseet: 1,7 J eli noin 130 m/s

Tulituki: 2.25 J eli noin 150 m/s

Puoliautomaattitarkkuuskiväärit ja pistoolit: 2.25 J eli noin 150 m/s

Pulttilukkotarkkuuskiväärit ja revolverit: 3 J eli noin 170 m/s

Virirajat on asetettu 0,20 g kuulalle.

Aseita ei kronoteta kaikilta, vaan ainakin epäilyttävät aseet kronotetaan.

Pieni poikkeama (hyvin pieni ainakin sarjatuliaseiden kohdalla) virirajoissa voidaan sallita, siitä keskustellaan aina aseen käyttäjän kanssa ennen mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Viritettyjen aseiden käyttäjien on tunnettava vastuunsa aseidensa tehosta! Tehokkaalla tarkkuuskiväärillä pelaavalla on syytä olla mukana lähitaistelutilanteita varten tavallisilla virityksillä oleva kaasu-, jousi- tai sähköpistooli.

StG44 ja AKM ilman lisävirityksiä hyväksytään peleihin airsoft-aseeksi, ellei ole erillisiä pelikohtaisia rajoituksia. Turvaetäisyydet täytyy muistaa näitä aseita käytettäessä.

Radiot / kännykät / eksyminen

Radioiden käyttö sallitaan joissakin peleissä. Asiasta informoidaan aina erikseen pelikutsussa.

Peleissämme tosin yleensä pelin johdolla EI ole radioita käytössä, vaan yhteyden saa parhaiten kännykällä. Eksymistapausten varalta nykyään kännykän pitäminen mukana pelialueella on pakollista!

JSP (joukkosidontapaikka)

Peleissämme on yleensä käytössä kiinteä JSP eli joukkosidontapaikka. Tämä on oranssilla narulla ympyröity alue, jossa pelistä tippunut pelaaja ”toipuu” viisi minuuttia. Tämän jälkeen hän voi palata takaisin peliin.

Valokuvaaminen & tietosuoja

Pelialueella saa ja pitääkin valokuvata. Kuvia voidaan käyttää kotisivuillamme tai muidenkin kotisivuilla mainostarkoituksessa.

Pelin järjestäjä on laatinut Henkilötietolain mukaisen rekisteriselosteen. Pelaajien tietoja ei luovuta ulkopuolisille ja ainoastaan pelaajien nimet näkyvät sivuillamme. Henkilötiedot yms. hävitetään viikon kuluessa pelin jälkeen.

Pelin aloittaminen


Peli aloitetaan sovittuna kellonaikana pelinjohdon toimesta. Kaikki huutavat silloin: Peli käy!

Vaaratilanteet

Vaaratilanteen sattuessa huudetaan kovalla äänellä: Peli seis! Jokainen joka kuulee Peli seis-huudon toistaa sen kuuluvalla äänellä. Peliä jatketaan vasta kun tilanne on selvitetty. Vaaratilanteessa tai loukkaantumistilanteessa on jokainen velvollinen Suomen lain mukaan auttamaan parhaan kykynsä mukaan ja rajoittamaan lisävahinkoa. Henkilövahingon kohdalla menetellään kuten turvallisuussuunnitelmassa asiasta kerrotaan. Omaa henkeään ei ole syytä vaarantaa missään olosuhteissa.

Eksyminen/kännykkä

Jokainen pelaaja on velvollinen pitämään mukanaan kännykkää eksymistilanteen varalta. Kännykkä voi olla äänettömällä tai suljettuna, se on kuitenkin pidettävä mukana koko pelin ajan taskussa tms pelikentällä ollessa, EI repussa respalla! Tällöin saat yhteyden pelinjohtoon mikäli eksyt pois pelialueelta. Mikäli havaitset jonkun eksyneen, opasta hänet lähimmälle respalle.

Pelaajien on siis tallennettava pelinjohtajien puhelinumerot puhelimeensa hätätilanteen varalta.

Turvaetäisyydet/lähitilanteet/päähän ampuminen

Pelissä on noudatettava järkeviä turvaetäisyyksiä eli ei ammuta ketään aivan läheltä (esim alle 5-10 metriä). Lähitilanteissa on aina vältettävä ampumista päähän. Mikäli olet päässyt hyvin lähelle (esim 1-3 metriä) toista pelaajaa niin voit eliminoida hänet osoittamalla aseellasi ja sanomalla ”laukaus”. Lähitilanteissa on todellakin syytä käyttää tervettä järkeä.

Kulman taakse/rakennuksen ikkunasta sisään ampuminen

Rakennuksen kulman taakse sokkona ampuminen on kiellettyä, samoin ampuminen ikkunoista sisään lähietäisyydeltä tai yli pelisuojan reunan ilman näkökontaktia pelaajiin (HUOM! Turvaetäisyydet!). Päätä pienemmästä aukosta ampuminen on kiellettyä myös.

Modetus

Kaikki toki tietävät että tahallinen modetus on kiellettyä! Peleissä tulee aina tulkinnanvaraisia tilanteita, varsinkin talvipeleissä paksu vaatetus vaikeuttaa osuman tuntemista. Tällaisissakaan tilanteissa EI aloiteta huutamista modettamisesta, vaan ammutaan uudestaan. Toki voi huutaa vastustajalle, että sinuun osui. Riitelyä asiasta ei kannata aloittaa, aina kuulat eivät todellakaan kanna kohteeseen asti, joten kannattaa miettiä osuiko oikeasti vai ei.

Pelin aikana

Maski tai silmäsuojalasit pidetään päässä koko ajan pelialueella oltaessa. Ne riisutaan päästä vasta uudelleensyntymispaikalla, ei pelialueella!

Haavoittuminen/osuma/tippuminen/lippaan irroittaminen


Osuma raajaan eli käteen tai jalkaan tekee sinut toimintakyvyttömäksi. Silloin voit vaan huutaa lääkintämiestä avuksi.
Osuma päähän tai vartaloon on kuolettava. Silloin kaadut maahan hetkeksi ja nostat aseen pystyyn merkiksi tippumisestasi tai huudat Osuma! ja poistut offarille raatoliina näkyvillä. Tilanteen rauhoituttua nostat aseesi pään päälle merkiksi muille pelaajille tai sitten pidät toista kättä ylhäällä merkkinä etteivät muut pelaajat ammu sinua uudestaan ja poistut uudelleensyntymispaikalle. Raatoliinan otat myös esille ja pidät sitä kädessäsi, pään ympärillä tai aseen piipun päässä.

Maski/silmäsuojaimet riisutaan päästä pois vasta respalla!

Matkalla uudelleensyntymispaikalle otat lippaan irti aseesta ja ammut pari tyhjää laukausta maahan muita vaarantamatta. Lippaita ei pidetä kiinni aseissa uudelleensyntymispaikoilla!
Osumaksi ei lasketa selvää kimmoketta esim. puusta, sen sijaan vaan oksasta suuntaa muuttanut kuula tiputtaa pelaajan. Matkalla uudelleensyntymispaikalle ei puhuta pelissä mukana oleville pelaajille.

Aseosuma


Osuma aseeseen elimoinoi periaatteessa vaan aseen. Mikäli sinulla on vara-ase, voit jatkaa sillä pelaamista. Mikäli osuma tulee ainoaan aseeseesi, niin silloin tapahtuu normaali pelistä eliminoituminen.

Raatoliina


Peleissämme on nykyään käytössä ns. raatoliina. Jokainen pelaaja hankkii noin 50 x 50 cm mieluiten kirkkaan punaisen liinan (oranssi tms. käy myös), kyseessä on PAKOLLINEN VARUSTE! Huomioliivi käy myös raatoliinaksi. Pelistä eliminoitumisen jälkeen pelaaja poistuu offgame-alueelle pitäen raatoliinaa näkyvissä joko kädellä heiluttaen tai vaikka pään ympäri käärittynä merkiksi muille pelaajille tippumisestaan pelistä. Näin vältytään turhilta jo pudotettujen pelaajien uudelleen ampumiselta.

Biokuulat

Peleissämme ei ole biokuulapakkoa. Jokainen saa käyttää biokuulia halutessaan ja tämä on suositeltavaakin.

Offgame-alueella (uudelleensyntymispaikalla)

Offarilla lippaat ovat siis irti aseista ja aseet varmistettuina. Kotelossa olevasta pistoolista ei tarvitse irroittaa lipasta. Muuten lipas saa olla kiinni aseessa vain hopin tarkkuutuspaikalla kun tarkkuutat asettasi. Konekivääristä ei tarvitse poistaa lipasta, vaan varmistaa ase ja pitää piippu suunnattuna turvalliseen suuntaan.

Pelin johtaminen ja sääntöjen tulkinta

Pelin johtajana toimivat pelin järjestäjät. Peliä ja sääntöjä koskevat päätökset tekevät em. henkilöt. Pyrimme olemaan oikeudenmukaisia ja tasapuolisia, vaikka olemmekin välillä mukana pelaamassa. Ristiriitatilanteet selvitetään heti pelipaikalla, eikä jälkikäteen selän takana puhumalla.

Respaus

Uudelleensyntyminen tapahtuu (pika)respalla pelikohtaisesti annettujen ohjeiden mukaisesti tai offarilla käymällä.

Lääkintämiessääntö

Osuma päähän tai vartaloon on aina kuolettava. Raajaosumat lääkintämies voi sitoa. Lääkintämiehen sitoma pelaaja voi jatkaa taistelua, kuitenkin hänen on toimittava hieman hitaammin eli jalkaan osunut ei juokse ja käteen osunut varoo sidottua kättään. 

Lääkintämiehen sitoma pelaaja kun saa uuden osuman mihin kohtaan tahansa niin se on eliminoiva ja pelaaja poistuu respalle. 

Haavoittunut saa ainoastaan huutaa lääkintämiestä apuun, ei ampua ollenkaan. Mikäli lääkintämiestä ei saavu paikalle noin 10 minuutin kuluessa niin pelaaja eliminoituu.  
Mikäli pelaajaan osuu haavoittumisen jälkeen uudelleen esim. päähän tai vartaloon, niin hän eliminoituu tavalliseen tapaan.

Vangit/itsemurha/haavoittuneen vangitseminen

Peleissämme ei vankeja yleensä oteta. Vangiksi kyllä saa nykyään jäädä, silloin vanki kuljetetaan vangitsijan offarille. Vanki kuljettaa itse aseensa. Vanki EI saa yrittää karata tai käyttää asettaan vangitsijaa vastaan (ei edes piilotettua bofferipuukkua tai pistoolia tms.).

Vanki saa lähteä vastapuolen offarilta pois 15 minuutin kuluttua omalle puolelleen (omalle offarille uudelleensyntymään). 
Pelaaja voi välttää vangiksi jäämisen eliminoimalla itsensä. Tämä tapahtuu osoittamalla aseellaan itseään ja sanomalla ”laukaus”. Sitten lysähdetään maahan ja muutaman minuutin kuluttua poistuminen omalle uudelleensyntymispaikalle. Käsikranaatilla tms. voi myös eliminoida itsensä.

Puukotus

Vastapuolen pelaajan voi eliminoida ns. puukottamalla vain bofferi-aseella ja sanomalla ”puukko”. Tällöin ”puukotettu” pelaaja eliminoituu äänettömästi ja poistuu tilanteen mentyä ohi uudelleensyntymispaikalle.

Hc-pelaajat

Hard core-pelaajia ei ole peleissämme, kaikki fyysinen kontakti pelaajien välillä on kielletty lukuunottamatta bofferi-puukolla tms tehtyä ”puukotusta”.


Käsikranaattisääntö


Bunkkerin, rakennuksen, pesäkkeen tms. voi tuhota laittamalla sen viereen reprokranaatin tai kasapanoksen tms. ja huutamalla ”Kranaatti!”. Tällöin kaikki pesäkkeessä, rakennuksessa tai bunkkerissa olleet vastapuolen pelaajat eliminoituvat noin 5 metrin säteellä. Käpy tms EI todellakaan ole käsikranaatti tai kasapanos!

Oja, kuoppa maassa, pusikko tms. ei ole rakennettu kohde, minkä voisi tuhota kranaatilla. Kranaattia EI todellakaan heitetä!

Suojakilvet/siirrettävät suojat & ”tankit”

Peleissä ei ole käytössä minkäänlaisia ”poliisin mellakkakilpiä” tai ”luotikilpiä”. Näiden käyttö on ehdottomasti kiellettyä! Pelialueen suojarakennelmia ei saa purkaa ja siirtää omana suojana mallintaen suojakilpeä.

Peleissä ei myöskään ole käytössä omia siirrettäviä suojavarusteita mallintaen esim. kk-pesäkettä tai panssaroitua ajoneuvoa.

Kypäräsääntö

Osuma kypärään haavoittaa sinut. Kranaatinheitiniskussa kypärä suojaa sinua todennäköisemmin osumalta, edellyttäen että olet maastoutunut kunnolla.

Sinkosääntö

Singolla tai panssarinyrkillä/panssarikauhulla voi tuhota panssarivaunun, talon , pressuista ja trukinlavoista rakennetun suojan tai tornin pääsemällä 15-20 metrin päähän ja huutamalla: Sinko/panssarinyrkki ampuu!

Tällöin kaikki tankissa/talossa/tornissa/ rakennetussa kohteessa olevat pelaajat eliminoituvat.

Singolla ei voi tuhota poteroita, taisteluhautoja/ojia tai maastossa olevia pelaajia.

Pyrotekniikka/räjähteet

Peleissä on kielletty pelaajilta kaikki pyrotekniikka eli räjähteet, raketit, savukranaatit jne. Ainoastaan on sallittua ns. paukkuserpentiinimiinojen käyttö. Mitään lisäräjähteitä tms. niihinkään ei saa laittaa.

Pelin järjestäjä voi käyttää savukranaatteja, airsoft-kranaateja yms. Mikäli haluat käyttää jotain airsoft-pyrotekniikkaa sisältävää tuotetta, niin siitä on neuvoteltava pelinjohdon kanssa.

Miinakenttäsääntö

Peleissämme on nykyään käytössä miinakenttiä (merkitty huomionauhalla ja kananmunakennot tms. toimivat miinoina). Miinakenttien läpi ei voi edetä hyökkäämään. Miinakenttään voi mennä ainoastaan purkamaan miinoja. Mikäli miinakentän kaikki miinat saadaan purettua, niin miinakenttä ei ole enää käytössä.

Kranaatinheitinsääntö

Kranaatinheitin on käytössä osassa peleistä. Heittimellä voi ampua yhden ”tuliannoksen” käyttämällä kaksi kranaattia. Heittimen kantama on noin 200 metriä. Heitin voi eliminoida yhdellä tuli-iskulla korkeintaan 10 vastapuolen pelaajaa 50 m halkaisijalta olevalla alueella. Heittimen käyttäjät suuntaavat heittimen haluttuun kohteeseen (ja ilmoittavat siitä pelin johtajille) ja  huutavat ”tulta”. Tämän jälkeen pelinjohtajat huutavat ”viheltää” ja sitten päättävät ketkä pelaajat eliminoituivat iskussa. Heitinryhmällä (taistelupari) on oltava tulenjohtaja, joka näkee kohteen johon tuli-isku ammutaan.

”Herrasmiessääntö”/rajasääntö/offarin piirittäminen


Pelialueen rajalinjalle ei mennä asemiin (etäisyys rajalinjaan vähintään 5 metriä pelialueen sivurajoilla). Mikäli ollaan asemissa vastapuolen offarin puoleisella rajalinjalla, niin etäisyyttä pelialueen rajaan on oltava vähintään noin 100 metriä ja annetaan pelialueelle tulevan vastapuolen pelaajan edetä vähintään 50 metriä ennenkuin ammutaan. Mikäli vastapuolen pelaaja aloittaa ampumisen heti pelialueelle saavuttuaan saa toki tulitukseen vastata. Vihollisen offarin ”piirittäminen” laittamalla  joukot linjaan pääasialliseen pelialueelle tulokohtaan lähelle offarin rajaa on kiellettyä (100 m välimatkaa on vähintään oltava).

Soluttautuminen/huijaaminen/vakoojat

Pelissä on kiellettyä pukeutua vastapuolen asusteisiin ja valehdella kuuluvansa heihin sekä tämän jälkeen ”puukottaa” tai ampua hyväuskoiset vastapelurit.

Pelin lopetus

Peli loppuu viimeistään järjestäjien ilmoittamana ajankohtana (ellei toisin pelinjohto päätä), pelin lopetus tapahtuu ainoastaan järjestäjien toimesta. Kaikki huutavat silloin: Peli ohi!

Osallistuessasi Kotiniemen valtion peleihin olet lukenut ylläolevat säännöt ja hyväksyt ne!